Tomaksen tarina

Perheessä koetun surun ja mullistusten jälkeen Tomas sai geenianalyysistä apua uuden elämän rakentamiseen.

Vuonna 2018 Tomaksen elämä muuttui ensimmäisen kerran peruuttamattomasti, kun hänen vaimonsa menehtyi syöpään. Sairauden jatkuttua jo kymmenen vuoden ajan Tomas kertoo tietyllä tavalla tottuneensa syövän kanssa elämiseen, mutta siinä hetkessä hän jäi yksin kahden poikansa kanssa. Ehti kulua ainoastaan kuukauden päivät, kun elämä sai taas uuden käänteen.

– Kävin kaupassa, ja kun nostin kotipihassa ostoskassit autosta, ne vain tippuivat kädestä. Pojalleni sanoin, ettei tässä mitään ole, vähän hassu olo vaan, mutta hän vaati menemään terveyskeskukseen. Sieltä lähdettiinkin sitten saman tien ambulanssilla sairaalaan 52-vuotias Tomas kertoo.

Sairaalassa Tomaksella todettiin aivoinfarkti, ja aamulla hänen herättyään lääkäri joutui kertomaan lisää huonoja uutisia.

– Minulta oli löytynyt syöpäkasvain, joka paljastui lisätutkimusten jälkeen keuhkosyöväksi. Aivoinfarktin takia olin kuitenkin sen verran ulkona tilanteesta, etten osannut olla mitenkään järkyttynyt ensidiagnoosista. Asia konkretisoitui vasta myöhemmin, hän muistelee.

Vertaistuki helpotti

Mistä saan voimaa?

Perhe auttaa jaksamaan. Lapset ovat ylivoimaisesti tärkein asia elämässäni. Heidän takiaan sitä totta kai jaksaa puskea eteenpäin.

Syövän hoito aloitettiin heti sytostaateilla, minkä lisäksi Tomaksen keuhkolääkäri ehdotti syövän geenianalyysin tekemistä kasvaimesta otetusta näytteestä.

– Minulla ei tietenkään ollut mitään menetettävää tai syytä kieltäytyä tutkimuksesta, ja nyt voi sanoa, että onneksi sekin vaihtoehto kartoitettiin, Tomas kertoo.

Analyysista selvisi, että Tomaksen syöpäkasvaimessa oli tapahtunut geenimutaatio.

– Lääkärini ehdotti mahdollisuutta keskustella samassa tilanteessa olleen kohtalotoverini kanssa, mistä oli suuresti apua. Kun moni asia tuntui sekavalta, oli helpottavaa puhua sellaisen ihmisen kanssa, joka oli kokenut saman, Tomas sanoo.

Mikä on helpottanut?

Suosittelen kaikille tässä tilanteessa oleville vertaistukea ja tukihenkilön kanssa keskustelemista, jos se vain on mahdollista.

Geenianalyysi auttoi hoidon valinnassa

Geenianalyysin perusteella syövän hoidoksi valikoitui täsmälääke. Täsmälääkkeellä kasvaimet pienenivät ja pysyivät aisoissa noin puolen vuoden ajan, minkä jälkeen siirryttiin hoitosuunnitelman mukaiseen toiseen lääkitykseen.

– Tämänhetkinen lääkitys haittaa hieman elämää, kun ajatus tahtoo karkailla ja puhekin välillä tökkii, Tomas harmittelee.

Enemmän seuraamuksia on hänen mukaansa tosin ollut infarktilla. Kitaransoitto on pitänyt jättää, ja mailapelien harrastaminen, koska juokseminen ei enää onnistuu entiseen tapaan. Tomas sanoo kuitenkin porskuttavansa eteenpäin ihan tyytyväisenä niin kauan kuin lääkkeet toimivat. Hän on myös kiitollinen, että sai apua geenianalyysistä.

Mistä en luovu?

Työssä käyminen on auttanut pysymään arjessa kiinni. Tällä hetkellä hyvin tärkeä henkireikä on myös ensimmäistä kesää käytössä oleva oma mökki ja vene.

– Olen minä joskus omaa kohtaloani surkutellutkin, mutta ei se lopulta auta mitään. Syövänhoitoon kaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen. Oma lääkärini tuntuu aidosti välittävän tilanteestani ja koko sairaalan henkilökunta on ollut huipputyyppejä, Tomas kiittää.

Haastateltavan nimi on muutettu.

M-FI-00000877